Blog > Komentarze do wpisu

Chleb na drożdżach

 

Mama dostała przepis na pyszny łatwy chleb,bez zakwasu i bez zbędnych komplikacji. Trzeba tylko być cierpliwym i pozwolić dwukrotnie wyrosnąć chlebusiowi. Mnie najbardziej smakuje z orzechami włoskimi lub ze sliwkami suszonymi.

Kupiłam sobie nowe foremki DRÖMMAR w IKEA. Są świetne i można myć w zmywarce, chociaż bardzo dobrze myje się w tradycyjny sposób.

Chleb na drożdżach

0,5 kg mąki tortowej

0,5 litra ( 2 szklanki ) letniej wody

5 dag drożdży

1 mała płaska łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

8 łyżek otrąb pszennych

można dodać słonecznik, orzechy włoskie, siemię lub suszoną śliwkę

chleb

Składniki dokładnie wymieszać ( najlepiej drewnianą łyżką) w garnku ~ 3 l ) i odstawić na około 0,5 godz. do ciepłego, aż urośnie ( pełny garnek )

Następnie włożyć do dwóch foremek metalowych ( maks. do połowy wysokości ) i odstawić do ciepłego na około 0,5 godz.(uważać żeby nie przeziębić).

Przy przenoszeniu wyrośniętego ciasta należy uważać żeby nie opadło. Rozgrzać piekarnik do temp. 210 st. a następnie piec przez 15 min. po czym zmniejszyć temperaturę do 200 st. i piec dalsze 45 min. Potem piec wyłączyć i zostawić w piekarniku na 15 min. A potem zjeść.

Przepis ten można metodą prób i błędów dowolnie udoskonalać i nie należy objadać się ciepłym chlebem. Ten ze śliwkami suszonymi smakuje wybornie z serem.

chleb


(Tekst przepisu oryginalny od Gosi i Darka)

sobota, 10 października 2009, maliagenci
Komentarze
2009/11/17 21:40:14
Jak widzę te rzeczy to robię się głodna!!!:)bardzo:)
-
Gość: justyna, apn-77-115-105-152.dynamic.gprs.plus.pl
2012/01/28 21:09:32
niestety chleb mi nie wyrósł, w domu pięknie pachnie, ale chlebki są płaskie jak ciasteczka chlebowe:( szkoda.